Vilken Yoga är rätt för dig

För en hel del är det ett måste för att varva ner från en allför stressig tillvaro. För en del andra är det ett helt nytt sätt att träna, både roligt och socialt. En sak som är klar är att snart tränar var och varannan yoga i någon sorts form. Från början var det en livsstil med österländska ideal. Idag har det skett en anpassning som gjort att yogan passar bättre för oss i  väst. Yoga är idag väletablerat och kan jämföras med ett träningspass på gymmet. Konstigare än så är det inte.

När man kommit till den förstånd att börja med yoga dyker nästa fundering upp. Vilken form av yoga ska man välja?  Ett bra första steg är att fundera runt hur intensivt och hur hårt du är beredd att träna. Vissa former kräver en mer vältränad och smidig kropp redan från start, en del andra kan utövas oavsett form. All yoga inriktar sig till viss del på det mentala,  dock finns det former som lägger betydligt större fokus på denna del. Likaså ger vissa en allsidig träning av hela kroppen medan andra lägger det fysiska fokuset vid en del av kroppen.

 

Aqua/Vattenyoga

Vad innebär aqua/vattenyouga? Det innebär att man i behagligt tempererat vatten och till musik i lugn takt utför rörelser som är hämtade från flertalet olika yogaformer. Rörelserna göra man både stående på botten av bassängen eller mot bassängkanten och även flytande. Vattnet bidrar till att man kan utföra svårare övningar som är svårare att klara av på fastmark. Motståndet från vattnet gör att rörelserna som utförs blir skonsammare för kroppen och belastningen minskar.

Målsättning?  Målsättningen är att man med hjälp av vattnets lugnande effekt ska på ett behagligt och skönt sätt träna och gå igenom hela kroppen.

Målgrupp? Alla, passar såväl otränade som mer vältränade.

Ashtangayoga

Vad är detta? En fysiskt hårdare yoga med diverse ställningar som utförs i ett högt tempo dock med ett kontrollerat flöde. Momenten är så kallade kroppslås och medveten andning.

Målsättning? Öka sitt välbefinnande. Utveckla en smidig kropp, bemästra sitt eget sinne och finna djupare förståelse för sin personlighet.

Målgrupp? De något mer vältränade. Passar inte fullt ut nybörjare.

Ayurvedayoga

Vad är detta? Bygger runt den indiska ayurvediska läran och hathayoga, och har en egen utgångspunkt. Den utgår från  individens obalanser och hälsoform, blandat med årstider.Det börjar med uppvärmning och solhälsning. Efter detta  blir det en sorts blandning mellan hårda fysiska och något mindre tempostarka yogaövningar med varierande tempo.

Målsättning? Målet är att lära sig leva naturligare, förstå sig själv och balansera upp stress. Därför växlar övningarna beroende på årstid och tid på dygnet. Den kan också anpassas efter vilken kroppstyp du har.   

Målgrupp? Passar i princip alla. Anpassas efter ens egen förmåga.

Bikramyoga

Vad är detta? Detta är en yoga form som sker i 40° C och är tuff. Den bygger på hela 26 varierande positioner. Värmen bidrar till att man inte behöver något större fokus på att värma upp i början av passet. Med detta pass så svettas man rejält. 

Målsättning? Hela kroppen är i fokus både in- och utsidan. Övningarna fokuserar på att man skall  forma kroppen. Bygger även på att hitta en ett djup i både kropp och själv. Ökar smidigheten, styrkan och kondition.

Målgrupp? Vältränade

Fitnessyoga

Vad är detta? En yogaform som är extra populär för folk i väst som är vana vid ett kyligare klimat. Tränar hela kroppen och innehåller inget hokus pokus. Det är en av de kraftfullaste formerna av yoga. Allt sker i ett flöde med andningen som motor. Fokuserar på diverse andningsövningar. Är för hela kroppen där det praktiseras övningar både stående, sittande och liggande övningar.

Målsättning? Finna sin egen balans i själ och kropp.

Målgrupp? Bra grundträning, inget för nybörjare.

Hathayoga

Vad är detta? En form av fysisk och meditativ  yoga. Fokuserar på diverse ställningar i ett lagom tempo.

Målsättning? Att lära känna sin kropp och få kontroll över kroppen.

Målgrupp? Ultimat för nybörjare

Kundaliniyoga

Vad är detta? En lugnare form av yoga i lugnt tempo. Fokus ligger på det mentala och andliga. Förekommer en del fysiska övningar dock sker dessa i ett lugnt tempo Fokuserar endast på en sak i taget.

Målsättning? Lära känna och kontrollera sitt eget sinne.

Målgrupp? Fungerar bra för nybörjare om man vill träna det mentala.

Poweryoga

Vad är detta? Fysisk yoga som är anpassad för gym. Den bygger på ashtangayogan, men övningarna är förenklade och den har inslag av aerobics. Yogan är inte meditativ, men bygger på en känsla av att de olika yogapositionerna flyter samman. Varje pass avslutas med en lång vila.

Målsättning? Bygga en stark och smidig kropp

Målgrupp? En tuff fysisk träning. Behöver en grundträning sen tidigare

Yogalates

Vad är detta? En härlig blandning mellan yoga och pilates. Varierar i tempot mellan mer rytmiska övningar som dras ner i tempo och blir mer kontrollerat och lugnare tempo. Diverse övningar kan vara att ligga och stå på matta. Redskap som ring och band kan användas.

Målsättning ? Öka sin egen smidighet och styrka. Uppnår även en bättre styrka runt bålen. Mage och ländrygg blir betydligt starkare. Uppnår en högre självkännedom.

Målgrupp? Ganska fysiskt tuff. Passar bra för den som tidigare kört någon lugnare form av yoga.

Yinyoga

Vad är detta? En lugnare yogaform som där man fokuserar på midjan och neråt. Övningarna utförs på golvet. Varje unik position håller mellan 3-5 minuter med maximal avslappning i muskler. Andning hamnar i fokus där den ska ske lugnt och metodiskt

Målsättning? Bli mjukare i lederna, ligament och bindvävnader. Ett bra sätt att behålla en ungdomlig kroppsform som förebygger ryggproblem.

Målgrupp?  En hel del känner nog igen detta i slutet av ett yoga pass. Fungerar för nybörjare då den anpassas efter egna förutsättningar